DEĞERLİ MECİDİYELİLER,
Geçen hafta Gaziosman Paşa Mahallesinde köylülerimizin çıktığı kahvehaneye gittiğimde her zamanki gibi köyümüzden beş altı kişi vardı. Köye gidemediğiniz zaman buraya uğrarsanız mutlaka köyden sohbet edecek birkaç kişiyi bulabilirsiniz.
O gün Mustafa Başçavuş (Işık) da vardı. Onun anlattığı bir hatırayı paylaşarak başlamak istiyorum. Emekli olmadan birkaç yıl önce Edirne’nin Süloğlu İlçesinde askeri gazinoda bir grup müzisyen konser veriyor ve bunların içinde çok güzel keman çalan ve bu nedenle dikkat çeken genç bir kızın Balıkesir’li olduğunu öğrenince hem tebrik etmek hemde hemşerisi ile tanışmak için yanına gidip nereli olduğunu sorduğunda; genç kız Balıkesir’liyim diyor. Balıkesir’in neresinden dediğinde ise Savaştepe’nin Mecidiye Köyünden deyince şaşırıyor. Kimlerdensin dediğinde kızımızda Mehmet Korkmaz’ın kızı olduğunu ve Babaeskide yaşadıklarını söylüyor.
İşte değerli dostlar derneğimizi kurmamızdaki en önemli amaçlardan biri bu. Köyüne birkaç kez gelmesine, doğru dürüst tanıdığı olmamasına ve onu köye bağlayan en önemli sebeblerden biri olan babaanne veya dedesi gibi yakın akrabalarının hayatta olmamasına rağmen MECİDİYELİYİM diyen bu yüreklere ulaşmak. Kendini bir yere ait hissetmek, kendini o şekilde tanımlamak ve asla değiştiremeyeceğin ve kopamayacağın tarihi bağlara sarılmak. Bu bağlar çocuklarımızın kişilikleri ve duyguları üzerinde ölünceye kadar etkin bir şekilde devam etmesini istiyorsak köyümüze sahip çıkıp çocuklarımızı da bu etkinliklerin içine katmamız lazım.
Rahmetli babam eskilerden çok bahsederdi ve ben onu dinlerken inanılmaz keyif alırdım. O bir düğüne giderken aldığı yada verdiği ödünç pantalonu akşamdan nasıl yatağın altına ütülensin diye koyduğunu, ilk kez ilkokulda kendisinin bir ayakkabısının olduğunu ve akşama kadar arkadaşları denerken her tarafının bir günde yırtılmış ve kullanamaz hale geldiğini, düğünlerde teneke çalarak eğlendiklerini, meydan ocaklarında yakılan ateşleri ve ateşin ışığıyla yapılan düğünleri, aylarca sürülen harmanları, köy meralarında otlatılan elliyi aşkın koyun ve keçi sürülerini, yayan olarak Savaştepe’ye giderken içlerinde hissettikleri sevinçleri, şimdi adlarını ve ne işe yaradıklarını dahi bilmediğimiz saban, öğünderek, koşum gibi deyimlerde yaşadıkları anılarını kim bilir kaç kez dinlemişimdir.
Takdir edersiniz ki köy dışında yaşayan Mecidiyeliler köyde yaşayanlardan sayıca çok fazla ve Balıkesir, Savaştepe, Soma ve İzmir’de ağırlıkta olmak üzere Türkiye’nin değişik yerlerine dağılmış durumdalar. Almanya ve Avusturya’da yaşayan köylülerimizde bizlerin yurtdışındaki temsilcileri. Şu ana kadar tespit edebildiklerimizi web sayfamızda yayınladık. Listede olmayanların bildirilmesi durumunda ilave edebiliriz. Bu şekilde belkide sayımızı ve bir anlamda gücümüzü de görmüş olacağız. Listelerde üyelerimiz yeşil gösterilmiştir. Köyümüz veya köylülerimiz için bir şeyler yapabilmemiz için üye sayımızın artırılması gerekmektedir. Bu konuda hepinizden destek bekliyoruz.
Derneğimizi … tarihinde kurduk. İlk olarak çok kötü durumda olan ve köyümüze yakışmayan cami yanındaki tuvaleti yeniledik, daha sonra köyde hiçbir yakınımız kalmasa dahi mutlaka zaman zaman ziyaret edeceğimiz mezarlığın arkasını ağaçlandırdık ve oraya ileride çeşme yapmak üzere su götürdük. Alan çeşmelerini düzenleme çalışmaları son aşamaya gelmiş olup önümüzdeki ilkbaharda çeşme önüne çeşitli ağaç, gül ve çiceklerle donatarak güzelleştireceğiz. Yine geçen yıl tel örgüsü çekilen Bozalan Durağının yanındaki (Hacı Kıymet Çeşmesi yanı) 150 dönümlük arazinin kenarlarına zelvi olmak üzere fıstık çamı dikim çalışmaları bugünlerde tamamlanacaktır. Birkaç yıl sonra köyümüz girişinde çok güzel yeşillik bir alan oluşacaktır. Yine derneğimizin kurulmasından sonra köy muhtarlığıyla beraber mayıs ayları içerisinde köy hayırları düzenledik. Köy hayırları gerçekten yılda bir kez olsun buluşmak için çok uygun bir ortam. Yine burada sayamadığım köylülerle beraber mezar içinin temizliği, Savaştepe Belediyesince düzenlenen futbol turnuvasında son iki yıldır eski günlerde olduğu gibi köyümüz adına katılan takım şampiyon oluyor. Bu turnuvaya katılım organizasyonunu ve masraflarını Soma’dan başta Faik Toprak olmak üzere Soma’daki köylülerimiz üstlenmiş, biz dernek olarak sporculara alınan hediyelere küçük katkılarda bulunduk. Oluşturduğumuz mesaj sistemi ile köyde cenaze, nişan vb. duyurular anında cep telefonlarına yapılmaktadır.
Derneğimizin önümüzdeki dönemde yapacağı çalışmaları köyde yapacağımız toplantıdan sonra sizlere ayrıca dernek başkanımız tarafından duyuracaktır.
Yukarıda bahsettimiz çalışmalar dernek üyelerimizin aidatları ve bağışları ile derneğimize üye olmayan ama benimde katkım olsun diyen bazı kişilerin bağışları ile yapılmıştır. Derneğimize ilk üyelik için 5 YTL, aylık üye aidatları ise 2,5 YTL olarak belirlenmiştir. Aidatların düşük belirlenmesinde ki amaç bütün köylülerimizin üye olmalarının sağlanmasıdır. Ancak bir çok üyemiz bu rakamın üzerinde yardımda bulunmaktadır. Bugün itibarı ile üye sayımızın 120 olması ancak köylülerimizin sayısının ise bunun çok üzerinde olması (köylülerimizin sayısı belirlenme çalışmaları devam ediyor) bizlerin dernek olarak herkese yeteri kadar ulaşamadığımızı göstermektedir. Ancak bizlerin herkese ulaşması takdir edersiniz ki çok zor bu nedenle KÖY LİSTE bölümünün incelenerek yakınlarımızda üye olmayanların üyelik yapılmasının sağlanması çok önemlidir. Ayrıca listeye ismini işlemediğimiz kişilerinde bizlere bildirilmesini müteakip listeye işlenecektir.
Değerli Mecidiyeliler, köyümüze sahip çıkma işi birkaç kişiye bırakılamayacağı gibi birkaç kişiyle de yürütmek mümkün değildir. Bu nedenle herkesin başta yakınlarının üye olmalarını sağlaması, köyümüz için yapılabilecek çalışmalara ait fikirler ve değişik çözümler üretmesi, köyde yaptığımız etkinliklere katılımın sağlanması gibi konularda gayret göstermesi gerekmektedir.
Hoşçakalın